logó Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikum

Megújul a szakképzés -szakmáink

A BMSZC Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikumban elsajátítható szakmák.

Megújul a szakképzés

A szakképzés átalakításával egy olyan új rendszer alakul meg, amely a korábbinál jobban veszi figyelembe a tanulók alapkészségeit és szakmai kulcskompetenciáit, továbbá rugalmasan követi a munkaerőpiaci elvárásokat, emellett átjárhatóságot biztosít az iskolák között.
A szakmák és ágazatok, illetve a képzési tartalmak újragondolásával a gyakorlatorientált oktatás segítségével a tanulók piacképes és korszerű tudással lépnek be a munka világába.

A megújult szakképzési struktúra új lehetőséget biztosít a korábbi tanulmányaikban kudarcot megélő fiatalok számára, a Dobbantó Program segítséget nyújt a felzárkózásban, majd a műhelyiskolai képzésbe való továbblépéssel szakmai bizonyítványt szerezhetnek. Az orientációs évfolyam azon útkereső tehetséges tanulókat szólítja meg, akik bizonytalan szakmaválasztással lépnek be a szakképzésbe, ezért a pályaválasztás előtt szeretnék megismerni az ágazatokat és a szakmákat.

A szakképzésben megvalósított változásokról bővebb információkat talál az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján:www.ikk.hu
szakképzés

További kérdéseivel forduljon bizalommal hozzánk az ugyfelszolgalat@bmszc.hu e-mail címen.
„Mi oktatjuk a jövőt!” A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele Te is!”

A szakképzés rendszerét kevesen látják át, mivel komplexebb képzést nyújt, mint a gimnázium.
A 2020/21. tanévtől a szakképzésben strukturális változások kezdődnek, ami alá van rendelve az Ipar 4.0 (4. Ipari forradalom) elvárásainak.

Az általános iskolát befejező tanulók különböző ágazatokba jelentkezhetnek (pl. informatika, elektronika, sport, bányászat és kohászat, gépészet, egészségügy, élelmiszeripar, rendészet és közszolgálat, szociális, stb.) Két szintje lesz az ágazati szakképzésnek: a szakképző iskolák és a technikumok.

A szakképző iskolákban a képzés 3 éves lesz, a szakma megszerzése után további két év alatt szerezhetnek érettségit a diákok, amennyiben szeretnének, de ez nem kötelező. A szakmájukat magas szinten művelő mesterek kerülnek ki ebből az iskolatípusból.

A technikumokban a képzés 5 éves lesz (a nyelvi előkészítő /két tanítási nyelvű osztályokban 6 éves), érettségi bizonyítványt és a szakmai végzettséget tanúsító technikusi oklevelet az utolsó év végén kapják meg. A szakmai végzettség emelt szintű vizsgának minősül és egy emelt szintű idegen nyelvvizsgával a B2 komplex középfokú nyelvvizsga is megszerezhető. Ha a minőségi és magasabb szintű képzettség a cél, akkor a technikum a megfelelő választás, amely középvezetői szintű ismereteket biztosít.

Mindkét iskolatípus alapoktatással indul, a szakképző iskolákban ez egy év, a technikumokban kettő. Az összehangolt ágazati tartalomnak köszönhetően lehetőség van váltani a két iskolatípus között az alapok elsajátítása után. Mindkét iskola típusnál a képzésbe bekapcsolódnak cégek, vállalatok, Ágazati Képző Központok, biztosítva ezzel a duális képzés lehetőségét, az ipari környezet megjelenését az oktatásban. Az alapozás és az alapvizsga után kezdődik a választott szakma szakirányú oktatása.

A technikumban ugyanazokat a közismereti kötelező érettségi tantárgyakat tanulják, azonos tartalommal, mint a gimnazisták (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv), emellett a szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyak a 11. évfolyamtól kezdve magasabb óraszámban lesznek jelen. A 12. év végén magyarból,történelemből és matematikából érettségit tehetnek (de érettségi bizonyítvány ekkor még nem kapnak). Az ötödik érettségi tantárgy lesz a szakmai vizsga. Az idegen nyelv és a szakmai vizsga letételére tehát a 13. év végén kerül sor.

A tanulók számára ösztöndíjrendszert dolgoztak ki már a 9. évfolyamtól kezdve, amelynek mértéke a tanulmányokban elért eredménytől függ (igazolatlan hiányzások és tantárgyi bukások esetén megvonásra kerül).
A technikumi végzettséggel előnybe kerülnek a tanulók a felsőfokú szakirányú továbbtanulás esetén. Ennek pontosítása még folyamatban van.
Vizsgák után több lehetőség adódik:
- továbbtanulás BSC (hazai vagy külföldi felsőoktatási intézmény) –szakirányban előnyök (kidolgozás alatt)
- a szakképzésben 2 év alatt egy újabb szakma, vagy tanfolyamokon részszakképesítések megszerzése (akár munka mellett is)
- munkába állás kiváló feltételekkel nagy vállalatoknál vagy KKV szektorban, vagy önálló vállalkozásban.

A változásokról napra kész információkat az alábbi linken találnak:

változás


Szakmáink
Az iskolánkban elsajátítható szakmák a megújuló technikumi rendszerben 2020/21-től:

Elektronika és elektrotechnika ágazat
Elektronikai technikus (OKJ 54 523 02)

Informatika és távközlés ágazat
Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus (OKJ 54 481 09) vagy
Szoftverfejlesztő és -tesztelő (OKJ 54 481 08)

Sport ágazat
Fittness-wellness instruktor (OKJ 54 813 01)
Sportedző (labdarúgás) -sportszervező (OKJ 54 813 02)

Szakmáink leírását részletesen ld. a cikk után!

Szerző: Szalayné Kelemen Ildikó

Módosítva: 2020-03-12 10:12:52

Elektronikai technikus

Feladata az alkalmazott irányítás-, és vezérléstechnikai, illetve a hálózati installáció kezelése, összeállítása, üzemeltetése.
Elektronikai technikus részletesen...

Fittnes-wellnes instruktor

Fitness-wellness instruktor
Fittnes-wellnes instruktor részletesen...

Informatikai rendszergazda -kifutott

Az Informatikai rendszergazda a kis- és közepes vállalat, intézmény, szervezet informatikáért felelős vezetőjének közvetlen munkatársa.
Informatikai rendszergazda -kifutott részletesen...

Informatikai rendszerüzemeltető

Informatikai rendszerüzemeltető részletesen...

Sportedző (labdarúgás)

Sportedző (labdarúgás) részletesen...
Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.