logó Budapesti Műszaki SZC Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikum

Megújul a szakképzés -szakmáink

A BMSZC Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikumban elsajátítható szakmák.

Megújul a szakképzés

A szakképzés átalakításával egy olyan új rendszer alakul meg, amely a korábbinál jobban veszi figyelembe a tanulók alapkészségeit és szakmai kulcskompetenciáit, továbbá rugalmasan követi a munkaerőpiaci elvárásokat, emellett átjárhatóságot biztosít az iskolák között.
A szakmák és ágazatok, illetve a képzési tartalmak újragondolásával a gyakorlatorientált oktatás segítségével a tanulók piacképes és korszerű tudással lépnek be a munka világába.

A megújult szakképzési struktúra új lehetőséget biztosít a korábbi tanulmányaikban kudarcot megélő fiatalok számára, a Dobbantó Program segítséget nyújt a felzárkózásban, majd a műhelyiskolai képzésbe való továbblépéssel szakmai bizonyítványt szerezhetnek. Az orientációs évfolyam azon útkereső tehetséges tanulókat szólítja meg, akik bizonytalan szakmaválasztással lépnek be a szakképzésbe, ezért a pályaválasztás előtt szeretnék megismerni az ágazatokat és a szakmákat.

A szakképzésben megvalósított változásokról bővebb információkat talál az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján:www.ikk.hu
szakképzés

További kérdéseivel forduljon bizalommal hozzánk az ugyfelszolgalat@bmszc.hu e-mail címen.
„Mi oktatjuk a jövőt!” A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele Te is!”

A szakképzés rendszerét kevesen látják át, mivel komplexebb képzést nyújt, mint a gimnázium.
A 2020/21. tanévtől a szakképzésben strukturális változások kezdődtek, ami alá van rendelve az Ipar 4.0 (4. Ipari forradalom) elvárásainak.

Az általános iskolát befejező tanulók különböző ágazatokba jelentkezhetnek (pl. Informatika és távközlés , Elektrotechnika és elektronika, Sport, Bányászat és kohászat, Gépészet, Egészségügy, Élelmiszeripar, Rendészet és közszolgálat, Szociális, stb.) Két szintje van az ágazati szakképzésnek: a szakképző iskolák és a technikumok.

A szakképző iskolákban a képzés 3 éves, a szakma megszerzése után további két év alatt szerezhetnek érettségit a diákok, amennyiben szeretnének, de ez nem kötelező. A szakmájukat magas szinten művelő mesterek kerülnek ki ebből az iskolatípusból.

A technikumokban a képzés 5 éves (a nyelvi előkészítő /két tanítási nyelvű osztályokban 6 éves), érettségi bizonyítványt és a szakmai végzettséget tanúsító technikusi oklevelet az utolsó év végén kapják meg. A szakmai végzettség emelt szintű vizsgának minősül és egy emelt szintű idegen nyelvvizsgával a B2 komplex középfokú nyelvvizsga is megszerezhető. Ha a minőségi és magasabb szintű képzettség a cél, akkor a technikum a megfelelő választás, amely középvezetői szintű ismereteket biztosít.

Mindkét iskolatípus alapoktatással indul, a szakképző iskolákban ez egy év, a technikumokban kettő. Az összehangolt ágazati tartalomnak köszönhetően lehetőség van váltani a két iskolatípus között az alapok elsajátítása után. Mindkét iskola típusnál a képzésbe bekapcsolódnak cégek, vállalatok, Ágazati Képző Központok, biztosítva ezzel a duális képzés lehetőségét, az ipari környezet megjelenését az oktatásban. Az alapozás és az alapvizsga után kezdődik a választott szakma szakirányú oktatása.

A technikumban ugyanazokat a közismereti kötelező érettségi tantárgyakat tanulják, azonos tartalommal, mint a gimnazisták (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv), emellett a szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyak a 11. évfolyamtól kezdve magasabb óraszámban lesznek jelen. A 12. év végén magyarból,történelemből és matematikából érettségit tehetnek (de érettségi bizonyítvány ekkor még nem kapnak). Az ötödik érettségi tantárgy lesz a szakmai vizsga. Az idegen nyelv és a szakmai vizsga letételére tehát a 13. év végén kerül sor.

A tanulók számára ösztöndíjrendszert dolgoztak ki már a 9. évfolyamtól kezdve, amelynek mértéke a 11-12. évfolyamon a tanulmányokban elért eredménytől is függ (igazolatlan hiányzások és tantárgyi bukások esetén megvonásra kerül).
A technikumi végzettséggel előnybe kerülnek a tanulók a felsőfokú szakirányú továbbtanulás esetén. Ennek pontosítása még folyamatban van.
Vizsgák után több lehetőség adódik:
- továbbtanulás BSC (hazai vagy külföldi felsőoktatási intézmény) –szakirányban előnyök (kidolgozás alatt)
- a szakképzésben 2 év alatt egy újabb szakma, vagy tanfolyamokon részszakképesítések megszerzése (akár munka mellett is)
- munkába állás kiváló feltételekkel nagy vállalatoknál vagy KKV szektorban, vagy önálló vállalkozásban.

A változásokról napra kész információkat az alábbi linken találnak:

változás


Szakmáink
Az iskolánkban elsajátítható szakmák a megújuló technikumi rendszerben 2020/21-től:

Elektronika és elektrotechnika ágazat
Elektronikai technikus
Automatikai technikus

Informatika és távközlés ágazat
Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus vagy
Szoftverfejlesztő és -tesztelő

Sport ágazat
Fittness-wellness instruktor

Szakmáink leírását részletesen ld. a cikk után!

Szerző: Szalayné Kelemen Ildikó

Módosítva: 2020-10-26 08:25:48

Elektronika és elektrotechnika ágazat 2020-tól

Elektronika és elektrotechnika ágazat 2020-tól részletesen...

Elektronikai technikus - kifutó

Feladata az alkalmazott irányítás-, és vezérléstechnikai, illetve a hálózati installáció kezelése, összeállítása, üzemeltetése.
Elektronikai technikus - kifutó részletesen...

Fitness-wellness instruktor - kifutó

Fitness-wellness instruktor
Fitness-wellness instruktor - kifutó részletesen...

Informatika és távközlés ágazat 2020-tól

Informatika és távközlés ágazat 2020-tól részletesen...

Informatikai rendszergazda -kifutott

Az Informatikai rendszergazda a kis- és közepes vállalat, intézmény, szervezet informatikáért felelős vezetőjének közvetlen munkatársa.
Informatikai rendszergazda -kifutott részletesen...

Informatikai rendszerüzemeltető - kifutó

Informatikai rendszerüzemeltető - kifutó részletesen...

Sport ágazat 2020-tól

Sport ágazat 2020-tól részletesen...

Sportedző (labdarúgás) - kifutó

Sportedző (labdarúgás) - kifutó részletesen...
Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.