logó Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma

Műszaki - informatikus

A műszaki informatikus a vállalat, intézmény, szervezet operatív vezetőjének közvetlen munkatársa.

Műszaki informatikus-2019/20-ban nem indul

Szakképesítés neve: Műszaki informatikus
Szakképesítés azonosító száma: OKJ 54 481 05
Szakképesítés típusa: Emelt szintű szakképesítés
Ágazat/Szakmacsoport: Informatika
A képzésre jelentkezés feltételei: Érettségi bizonyítvány

A műszaki informatikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
  • A műszaki informatikus a vállalat, intézmény, szervezet operatív vezetőjének közvetlen munkatársa, megfelelő mélységű (elméleti és gyakorlati) számítástechnikai, informatikai ismeretei birtokában a munkahely informatikai koncepciójának kialakításában és annak megvalósításában vesz részt.
  • Koncepcionális kérdésekben a feladata elsősorban a döntések előkészítése, míg a megvalósításában az irányító, koordináló, információáramlást biztosító feladatok ellátása.
  • Együttműködik a rendszerszervezőkkel, szoftverfejlesztőkkel.
  • Feladata a tevékenységi körének megfelelő informatikai feladatok specifikálása és koordinálása, a szükséges fejlesztések kivitelezésében való részvétel, az alkalmazások bevezetésének a felügyelete, az üzemeltetése és az ellenőrzése.
  • Felelősségi körébe tartozik a vállalatnál működő informatikai alkalmazások összehangolt működésének biztosítása, melynek révén hozzájárul a szervezet teljesítményének folyamatos növeléséhez, a szervezet céljainak eléréséhez.
  • Adatátviteli rendszer dokumentációjában hálózati jelképeket értelmez, hálózati rajzot olvas.
  • Részt vesz a számítógépes mérőrendszerek kialakításában, mérésadatgyűjtő berendezések telepítésében, üzemeltetésében.
  • A számítógép vezérelt automatikus rendszerekben megvalósuló folyamat felügyeletéhez, ellenőrzéséhez és szabályozásához alkalmazza a megfelelő elveket, módszereket és eszközöket.
  • Feladat közé tartozik műszaki informatikai rendszerek dokumentációjának, rendszertervének, hálózati és elektronikai kapcsolási rajzának olvasása és készítése.
  • Feladata a vállalat, intézmény, szervezet műszaki informatikai berendezéseinek operatív karbantartásában való közreműködés, ami magába foglalja a megelőző és javító karbantartási tevékenységeket, betartva a törvényi és belső munkavédelmi, környezetvédelmi és biztonsági szabályokat és irányelveket.

Szerző: Webmester

Közzétéve: 2019-06-14 08:26:19

Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.